Cukai yang anda perlu bayar setiap tahun tidak ada kaitan dengan jumlah pendapatan anda. Jumlah cukai pendapatan yang anda bayar secara langsung dipengaruhi oleh sejauh mana anda tahu tentang potongan cukai pendapatan yang sah dan boleh diterima. Melakukan cukai pendapatan anda sendiri atau menyerahkan semua penyata pendapatan dan resit anda kepada penyedia cukai di pusat membeli-belah setiap musim bunga adalah cara yang pasti untuk membayar cukai pendapatan yang lebih banyak daripada yang anda sepatutnya.

Sistem cukai adalah rumit tetapi dengan bantuan pakar cukai atau akauntan bertauliah anda sepatutnya dapat mendapatkan semula sejumlah besar cukai pendapatan yang diambil daripada cek gaji anda setiap minggu. Terdapat banyak cara undang-undang untuk mengurangkan atau menghapuskan sepenuhnya jumlah cukai yang perlu anda bayar setiap tahun, dan artikel ini akan memfokuskan pada salah satu daripadanya. Bagaimana untuk menjimatkan wang pada cukai pendapatan anda dengan memulakan perniagaan berasaskan rumah anda sendiri.

Sistem cukai semasa adalah progresif dalam erti kata bahawa lebih banyak wang yang anda perolehi lebih tinggi peratusan cukai yang perlu anda bayar. Seseorang yang berpendapatan $30 000 setahun mungkin membayar hampir 30% dalam cukai pendapatan manakala seseorang yang membuat $100 000 akan berada dalam kurungan cukai 40%.

Anda tidak dikenakan cukai ke atas jumlah pendapatan anda tetapi pada apa yang dipanggil “Pendapatan bersih” anda. Ini dikira dengan mengeluarkan potongan peribadi dan asas daripada jumlah pendapatan anda. Kebanyakan syarikat akan mengambil cukai pendapatan daripada cek gaji anda setiap minggu berdasarkan anggaran pendapatan bersih anda untuk tahun semasa supaya anda tidak perlu membayar cukai pendapatan pada akhir tahun, tetapi anda juga tidak akan menerima bayaran balik.

Jadi, jika anda memperoleh $40 000 untuk tahun tersebut dan potongan asas anda mencapai $8 000, pendapatan bercukai bersih anda ialah $ 32 000. Jumlah yang dikenakan cukai sebanyak 30% ini bermakna anda perlu membayar $9 600 kepada jabatan cukai kerajaan anda sepanjang tahun.

Sekarang setelah anda memahami bahawa anda dikenakan cukai ke atas pendapatan bersih selepas potongan, tidakkah masuk akal untuk mencari cara untuk meningkatkan jumlah dan jumlah potongan ini secara sah? Jika anda memperoleh $40 000 setahun dan mempunyai potongan cukai pendapatan $40 000, pendapatan bercukai anda akan menjadi sifar dan anda akan mendapatkan semula 100% daripada cukai pendapatan yang anda bayar untuk tahun itu. Begitulah cara orang kaya berjaya untuk tidak membayar cukai pendapatan setiap tahun; dengan mempunyai potongan yang mencukupi untuk mengimbangi jumlah pendapatan mereka.

Salah satu cara terbaik untuk membuat potongan cukai yang besar adalah dengan memiliki dan menjalankan perniagaan kecil dari rumah anda. Dengan mempunyai perniagaan dari rumah, anda boleh mula menuntut potongan ke atas perkara dan aktiviti yang dianggap bersifat peribadi oleh orang lain.

Ini contoh saya

Saya mempunyai pekerjaan sepenuh masa tetapi saya juga menjalankan perniagaan kecil dari rumah saya sebagai Perunding Perjalanan Bebas. Sebagai perunding perjalanan, saya menulis ulasan hotel dan resort dan mengesyorkan alternatif kepada kondo perkongsian masa kepada orang yang mencari tawaran hebat untuk penginapan hotel.

Sekarang kerana saya memiliki perniagaan kecil-kecilan, saya boleh menuntut penggunaan kereta saya sebagai potongan cukai pendapatan. Saya boleh menuntut sebahagian besar perbelanjaan kereta saya kerana saya menggunakan kereta saya kebanyakannya untuk perniagaan. Setiap hari saya membuat senarai tempat saya akan menghantar atau menyiarkan pengiklanan untuk perniagaan saya. Senarai itu mungkin termasuk doktor gigi, di mana saya mempunyai temu janji selepas saya menyiarkan risalah. Ia boleh termasuk pasar raya, selepas saya menyiarkan risalah di papan kenyataan mereka, saya mungkin menyiapkan beberapa barangan runcit. Ia mungkin rumah kelab padang golf, di mana saya … Anda faham maksudnya. Setiap tempat yang saya pergi pada waktu siang saya pergi untuk mengiklankan perniagaan saya. Jika ada sesuatu di sekitar tempat itu yang saya perlu atau ingin lakukan, itu hanya kebetulan dan ia menjadikan 90% perbelanjaan kereta saya boleh ditolak cukai.

Memandangkan saya mempunyai pejabat di rumah saya, saya juga boleh menuntut sebahagian daripada gadai janji, cukai, haba, lampu, penyelenggaraan, dll. Pejabat saya berada di tingkat bawah tanah dan itu merupakan peratusan besar rumah saya. Peratusan perbelanjaan rumah yang boleh saya tuntut sebagai potongan adalah hampir 30%. Ini bermakna 30% daripada gadai janji, cukai, bil air, haba dan penyelenggaraan rumah. Ini boleh menambah sehingga beberapa ribu dolar dalam potongan cukai pendapatan setiap tahun.

Penggunaan telefon, internet, keahlian profesional, pengehosan laman web dan apa-apa bayaran lain diperlukan untuk saya menjalankan perniagaan mereka juga boleh dituntut sebagai potongan perniagaan.

Saya seorang perunding perjalanan, jadi kebanyakan perbelanjaan yang ditanggung semasa percutian saya adalah potongan cukai. Itu tambang penerbangan, penginapan hotel, sewa kereta, makan dan perbelanjaan lain. Setiap hari semasa saya bercuti, saya menghasilkan video kecil tentang resort atau lokasi yang saya lawati menggunakan camcorder saya. Video ini kemudiannya digunakan sebagai iklan internet untuk perniagaan saya dan ini menjadikan percutian saya boleh ditolak cukai sepenuhnya. Iaitu 3 atau 4 perjalanan setahun yang merupakan potongan cukai yang sah untuk perniagaan saya.

Komputer, pemain DVD, kamera, kamkoder, telefon bimbit adalah semua alat penting dalam perdagangan saya dan oleh itu boleh ditolak cukai.

 

Angelus Corporate Services Sdn Bhd
8-2, Jalan Dagang SB 4/2, Taman Sungai Besi Indah, 43300 Seri Kembangan, Selangor
014-809 7047

Cara bayar cukai pendapatan syarikat dun cara